Ketting vervangen

Veel fervente fietsers weten niet dat een fietsketting aan slijtage onderhevig is en zo nu en dan gerepareerd of vervangen moet worden. Een fietsketting vangt veel vuil en modder op, zelfs als hij in een kettingkast zit opgeborgen. De schakels van een fietsketting bevatten scharnierende delen en staan aan veel krachten en wrijving bloot. Vooral de pennetjes die de schakels met elkaar verbinden slijten snel of kunnen er uit vallen. De schakels zelf kunnen vervormd raken, bijvoorbeeld doordat de ketting te weinig spanning heeft en niet goed over de tanden loopt.

Hoe Weet Je Of Je Fietsketting Aan Reparatie Of Vervanging Toe is?
De ketting kun je controleren door hem aan de voorkant (bij het grote tandwiel) met een schroevendraaier op te tillen. De ruimte tussen tandwiel en ketting mag dan niet meer zijn dan 8 mm. Als je tijdens het fietsen je ketting voelt slippen of het schakelen naar een andere versnelling niet meer soepel gaat, dan is het tijd om je fietsketting te vervangen. Maar geen zorgen, het vervangen van een fietsketting is niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt. Volg de onderstaande stappen om dit te doen.


Kettingpons
Als eerste heb je een zogenaamde kettingpons nodig, die je kunt kopen bij elke goede rijwielhandel en ook bij sommige gereedschapszaken. Met zo’n kettingpons wordt het gemakkelijk om een pennetje uit een schakel te drukken. Koop een klein model, dat je ook onderweg kunt meenemen.

Een Schakel Vervangen
Leg de ketting op het kleinste freewheelkransje en het kleinste kettingblad en zorg ervoor dat hij blijft hangen. Zoek uit waar het probleem zit, bij een binnenschakel of bij een buitenschakel? Als het pennetje er nog in zit, draai je de stift van de kettingpons zover aan dat het pennetje uit de schakel wordt gedrukt. De slechte schakel zit nu aan het einde van de ketting. Als dit een buitenschakel is, maak dan een nieuwe door twee schakels verder door middel van de kettingpons het pennetje naar buiten te drukken. Let op, het pennetje mag er niet uit vallen. Draai eventueel de kettingspons een paar keer aan en weer los. Verwijder het overbodige schakelpaar en haak beide uiteinden van de ketting in elkaar. Duw het uitstekende pennetje vanaf de andere kant van de ketting met de kettingpons weer naar binnen. Beweeg de nieuwe verbinding even heen en weer om hem los te maken. Duw eventueel het pennetje nog iets naar buiten of naar binnen, totdat de schakel soepel beweegt. Breng de ketting de ketting al schakelend weer terug in de normale versnelling.

De Ketting Van De Fiets Verwijderen
Zet de fiets op zijn kop, zodat hij komt te rusten op het stuur en het zadel. Let vooraf goed op hoe de ketting door de derailleur loopt. Haal de ketting los met de kettingpons, zoals bovenstaand beschreven. Leg de nieuwe ketting aan en sluit deze zoals bovenstaand beschreven.

Opmerking: sommige nieuwe modellen hebben een master-pennetje, dat met de hand kan worden verwijderd en terug geduwd.

Een Nieuwe Ketting installeren
Koop een nieuwe ketting waarvan met hetzelfde aantal schakels van precies dezelfde lengte als de oude ketting. Leg de nieuwe ketting op de juiste wijze aan en sluit deze zoals bovenstaand beschreven.

De klus is klaar! Je moet nu de nieuwe ketting nog smeren met speciale kettingolie. Je zult merken: het fietsen met de gerepareerde of vervangen ketting zal ongelofelijk soepel gaan.

bron: www.fietsenpagina.nl

fietshulp