Band plakken

Een van de eerste dingen die je moet leren als je veel gaat fietsen buiten stad of dorp, is hoe je een lekke band repareert. Het is helaas vaak zo dat je een lekke band krijgt net op het moment dat je een lange tocht maakt en er in geen velden of wegen een fietsenmaker te bekennen is. Lopen is dan geen alternatief en dus zul je moeten leren hoe je een band plakt.

Verwijder Het Wiel

Zet eerst je fiets op de kop. Zet hiervoor de fiets tegen je aan, buig voorover en pak het frame met de ene hand bij de achterstang van het frame en met de andere hand bij de voorvork vast. Je kunt nu heel gemakkelijk de fiets op te kop zetten zonder de controle over het voorwiel te verliezen. Haal nu het voorwiel of achterwiel van de fiets af. Bij oudere typen fietsen kun je het achterwiel niet zomaar van de fiets halen, en moet je de band plakken terwijl het wiel op zijn plek blijft.

Haal De Buitenband Van De Velg
Je haalt een band van de velg af met behulp van drie bandenlichters. Begin met het plaatsen van de eerste bandenlichter op de plek recht tegenover het ventiel. Duw de platte kant van de bandenlichter onder de rand van de fietsband en haak de andere kant vast om de dichtstbijzijnde spaak. Vervolgens plaats je op twee spaken afstand links en rechts de tweede en derde bandenlichter.

Je kunt nu de middelste bandenlichter heel makkelijk los halen en gebruikt deze om naast de meest rechtse verder te gaan met het optillen van de rand van de band. Werk zo verder naar links en rechts, totdat de hele bandrand over de velg heen is gekomen en de binnenband vrijkomt. Draai het ventiel los en je kunt de binnenband voorzichtig verwijderen.

Zoek Het Lek In De Binnenband
Inspecteer als eerste de binnenkant van de buitenband om te zien of misschien een scherp metaaldeeltje het lek heeft veroorzaakt. Plaats het ventiel terug op de binnenband en pomp deze op. Het gat kun je gemakkelijk vinden door de binnenband langzaam door een bakje water te halen: waar het gat zit, zie je luchtbelletjes naar boven komen.

Plak De Binnenband
Maak de plaats van het lek goed droog en schoon, wrijf het op met schuurpapier en breng op een gebied van 3 cm diameter de solutie aan. Wacht vijf minuten en plak het reparatiestukje erop. Druk het even aan. Pomp de band weer op en controleer of er nog lucht uitstroomt. Als dat niet het geval is, verwijder dan het ventiel en plaats de binnenband voorzichtig terug over de velg, binnenin de buitenband. Zorg ervoor dat het ventiel niet scheef zit en zet dit vast met de schroefring. Controleer of de binnenband niet gedraaid zit of knikken bevat. Leg de buitenband tegen de binnenband aan, dicht bij de velg en pomp de band nu half op (de buitenband kan dan gemakkelijker in de velg worden terug geduwd).

Plaats De Banden Terug Op De Velg
Ga nu omgekeerd te werk en begin deze keer op de plek waar het ventiel zit. Duw met beide duimen de buitenband terug in de velg. Herhaal dit aan beide zijden, 10 cm naar rechts en 10 cm naar links. Dan weer 10 cm verder rechts en 10 cm verder links. Je werkt dus twee kanten op. Uiteindelijk kom je bij het laatste stukje, waar je nu heel gemakkelijk met beide duimtoppen het overblijvende stukje van de buitenbandrand terug de velg in kunt duwen. Gebruik, als dit heel moeilijk gaat, het platte uiteinde van een bandenlichter om de buitenbandrand over de velgrand te wippen.

Plaats Het Wiel Terug
Je kunt nu de band helemaal oppompen. Zet het wiel weer terug in de fiets. Let er hierbij op dat het wiel precies evenwijdig met het fietsframe loopt. Bij een voorwiel moet je controleren of het evenwijdig met de voorvork loopt en die niet raakt. Je doet dit door het wiel een draaiing te geven en te kijken of alles goed recht loopt. Draai vervolgens de bouten stevig vast of gebruik de snelgrepen.

Je mag jezelf nu echt wel een schouderklopje geven! Want je bent nu in staat waar en wanneer je maar wilt een lekke band te repareren en dat is een fijn gevoel.

bron: www.fietsenpagina.nl

Fietsaccu-revisie