Afstellen zadelhoogte en stuur

De juiste zadelhoogte

Op de volgende manier kun je controleren of je zadelhoogte wel juist is afgesteld. Je zit op je zadel en als je trapper dan helemaal onderaan is moet je been niet helemaal recht zijn maar iets gebogen. Bewegen de heupen mee terwijl je op de fiets zit, dan staat het zadel te hoog. Kun je met je voeten plat op de grond terwijl je op je zadel zit, dan staat het zadel te laag.

 

De juiste zadelhoogte berekenen

Om de juiste zadelhoogte te bepalen kun je de volgende berekening gebruiken.
Meet de binnen beenlengte dit is van je hak tot je lies. Deze lengte doe je x 1.08 en hier komt dan de lengte uit die je moet gebruiken tussen trapas en zadel.

(Formule Ā binnenbeen lengte x 1.08 = zadelhoogte)

Zadel hoogte aanpassen

Draai de moer / schroef los die de zadelpen vast zet. Hier kun je een inbussleutel voor nodig hebben of een steeksleutel. Draai de zadelpen los, zet het zadel op de juiste hoogte en draai de zadelpen weer vast. Zorg er wel voor dat je je zadel recht zet dit fiets makkelijker dan een zadel die scheef zit.

De juiste hoogte voor het stuur

De bovenkant van je stuur moet minimaal 4 cm hoger staan dan je zadel. Verder is het smaak gebonden of je je stuur hoger of lager zet. Zolang deze maar minimaal 4 cm hoger is dan je zadel. Je kunt het beste dus even testen door te fietsen wat je zelf het fijnste vind.

Stuur afstellen

De stuurpen heeft aan de onderzijde markeringen. Bij het afstellen van de stuurpen moeten deze markeringen in de vork blijven zitten en mogen dus niet zichtbaar zijn. Gebruik inbusbout om de stuurpen af te stellen. Zodra je de inbusbout los gedraaid hebt kun je je stuur om hoog en om laag doen. Vergeet niet om je stuur weer goed vast te zetten. Het zal heel vervelend zijn als je tijdens het fietsen een stuur hebt die zomaar naar beneden schiet of draait.

Nu heb je je zadel en stuur juist afgesteld

fietshulp