Het vervangen van een ketting bij een fiets met derailleur


Het vervangen van een ketting bij een fiets met derailleur.

Voor het vervangen van een ketting en het op maat maken van de nieuwe heeft u een kettingpons nodig. De kettingpons kan de pin uit een schakel van de ketting drukken. Hierdoor kun je de ketting los hallen van de tandwielen. Hieronder volgt de uitleg.

Kijk eerst even hoe de ketting precies loopt, vooral bij de derailleur(wieltjes).
Als je straks dezelfde ketting weer gaat monteren, is het handig om de ketting vanaf de binnenkant te openen zodat de sluitpin er dan van buiten naar binnen in kan worden gedrukt.
Normaal maakt het bij de meeste kettingen niet uit welke schakel u openmaakt, maar Shimano kettingen hebben een speciale sluitpen (in een afwijkende kleur): deze kunt u slechts één keer gebruiken.
Als u deze speciale sluitpen wilt gebruiken zorg dan dat u een nieuwe bijdehand heeft, mocht je deze niet hebben kun je  zo’n ketting beter op een ander punt openen.
Leg de schakel in de kettingpons en schroef de stift van de kettingpons tegen de pen aan. Let er op dat die stift midden op de pen staat en blijft staan. Draai de stift nu recht in de ketting. Het eerste stukje gaat even zwaar, maar na een paar slagen gaat het soepeler.
Draai de pen er niet helemaal uit (tenzij je een Shimano sluitpen bij de hand heeft). Haal de ketting nu uit de kettingpons en wrik de ketting voorzichtig open. De ketting zal nu van het uitstekende stuk van de pen glijden.
Het zal duidelijk zijn dat je de ketting, door het bovenstaande bij een andere schakel te herhalen, naar wens kunt inkorten.
Overigens: sommige merken maken gebruik van speciale sluitschakels die je eenmalig of meerdere keren kunt gebruiken, al dan niet zonder speciaal gereedschap.

Montage ketting

Let bij de aankoop van de nieuwe ketting op de juiste lengte en breedte. De ketting heeft de juiste lengte als de ketting vóór op het buitenblad ligt, achter op het kleinste tandkransje en de beide derailleurwieltjes dan loodrecht onder elkaar staan. De juiste breedte van de ketting wordt bepaald door het aantal tandkransjes achter. Dat varieert inmiddels van 7 à 8  tot 11.
Rijg de ketting langs de derailleurwieltjes, over de achter- en de voorderailleur, sluit de ketting (indien van toepassing) met de sluitschakel, of smeer de kettingpen en draai deze zó met de kettingpons in de schakel dat de pen er aan beide zijden even veel uitsteekt.
Controleer wel op de gesloten gesloten schakel soepel draait. Is dat niet het geval, wrik de ketting bij die schakel dan voorzichtig in de dwarsrichting iets heen en weer. Draai eventueel het pennetje iets terug of iets verder in de ketting.

Hieronder vind u een video waar alles nog eens wordt uitgelegd:

Fietsuniek