Band achterwiel vervangen


In deze handleidingen lopen we door de stappen om een achterband van een fiets te vervangen. Voor deze klus heb je een steeksleutel, bandenlichters en schroevendraaier nodig.

Als eerst zetten we de fiets ondersteboven of als u een ophang systeem heeft voor de fiets hangt u hem in de haken.

Verwijder eerst de kettingkast. Deze zit in de meeste gevallen voor de rechter wiel moer.
Je moet nu de linker en de rechter moer van het achterwiel verwijderen normaal gesproken heb je daar steeksleutel maat 15 voor nodig. Verwijder ook de ringen, snelbinders, stangen van de bagagedrager en de borgsteun. Ook moet de kettingspanners moeten los gedraaid worden. Dit omdat het achterwiel niet los komt te zitten.

Tip. noteer welke onderdelen waar zaten om deze weer juist terug te kunnen plaatsen als je de achterband vervangen hebt.

Als het achterwiel los hangt kun je deze uit de achtervork halen.
Draai nu het ventiel los om de lucht te laten ontsnappen uit het achterwiel.

Steek nu een bandenlichter voorzichtig tussen de buitenband en de velg
(let op dat de binnenband niet tussen de buitenband en de velg zit)
en haak de bandenlichter vast achter een spaak van het wiel.

Steek nu een tweede bandenlichter naast de eerder geplaatste banden lichter en trek deze voorzichtig langs de velg om de buitenband van de velg te halen.

Als de buitenband los hangt om de velg kun je de het ringetje van het ventiel loshalen en het ventiel door het gat van de velg drukken. Nu kun je de binnenband van de velg halen. Daarna kun je ook de buitenband verwijderen en kunnen we beginnen met het terug plaatsen van een nieuwe buitenband en binnen band.

Plaats de buitenband terug om de velg en steek daarna het ventiel door het ventiel gat in de velg. Zodra het ventiel in het ventiel gat zit draai deze dan met het moertje vast en plaats het ventiel. Pomp de band licht op zodat deze bol komt te staan. Dit voorkomt dat de binnen band dubbel in de buitenband komt te liggen en een wel bekende bobbel in de band veroorzaakt.


Plaats nu de binnenband terug in de buitenband. Je kan nu beginnen om de buitenband weer goed om de velg te leggen. Dit doe je door bij het ventiel te beginnen en dan beide kanten op te werken. Doe dit met twee handen. Als het moeilijk gaat laat dan even wat lucht uit de binnenband lopen om meer ruimte te krijgen.

Heb je de buitenband er weer helemaal omheen pomp de binnenband dan verder op tot deze hard is. Draai dan het ventiel er weer goed op vast.

Je kan nu het achterwiel terug plaatsen in de achtervork van de fiets en de ketting terug plaatsen. Ook alle andere onderdelen zoals de stangen van de bagagedrager, snelbinders kettingspanners en de ringen. Plaats als laatste de wiel moeren zachtjes vast.

Trek nu je achterwiel naar achter zodat de ketting strak komt te staan en controleer of de ruimte tussen je wiel en achtervork gelijk is aan beide kanten. Als dit het geval ik kun je de wiel moeren strak aandraaien.

Als alles weer goed vast zit geef je even een draai aan het achterwiel om te zien of alles vrij loopt.

Fietsaccu-revisie