Het juist afstellen van je zadel

De juiste afstelling van je  zadel hoogte, hoek en positie is belangrijk om verwonding te vermijden en het fietsen te vergemakkelijken.

De Hoogte van de zadel

Om uw zadelhoogte aan te passen moet u de bout die de zadel pen in het frame vast klemt los te draaien.  Draai uw zadel heen en weer om deze naar boven of naar beneden te stellen. Mocht het nog zwaar gaan dan kunt u de bout nog wat losser draaien.

 

Om de zadelhoogte te bepalen moet je fiets gaan zitten. Dan zet je je voet op het pedaal. Als deze helemaal beneden is moet je been net iets gebogen zijn. Als je been ver gebogen is moet je je zadel iets hoger zetten. Als je been recht is dan moet je je zadel iets lager zetten. Een andere manier om dit te controleren is plaats de hiel van uw voet over de pedaalas. Uw been zou precies recht moeten zijn in deze positie.

 

De Zadel hoek

Om de hoek van uw zadel aan te passen moet de zadelklem onder je zadel los gemaakt worden. Deze hebben tegenwoordig vaak heel veel kleine onderdelen. Om zeker te zijn dat je niks kwijt raakt moet je de klem slechts los maken zodat er genoeg speling is om de zadel rond te bewegen.

Uw zadelhoek zou horizontaal moeten zijn, maar u kunt met de afstelling kunnen spelen. Vrouwen houden vaak van de neus van de zadel iets naar beneden staat, terwijl mannen zich vaak comfortabeler voelen met de neus iets omhoog.

Zadel naar voren of naar achteren instellen

U zal opmerken dat de zadel twee sporen heeft waar de klem op aanhaalt. Dit geeft de mogelijkheid om je zadel vooruit en achteruit te glijden, wat de afstand van uw lichaam met betrekking tot de bodemsteun aanpast. Voor het juiste plaatsen, plaats je de bal van uw voet op de pedaalas met zadelklem los. Als je zadel in de correcte positie is zou je knie direct boven uw pedaalas moeten zijn.

Zet nu de bouten weer goed vast en maak een test rit. Het is mogelijk dat u deze handelingen meer malen moet herhalen om de meest comfortabelste positie te vinden.

fietshulp